Nismo pretjerani fanovi Volkswagen-a gramofonskog svijeta – DUAL-a, no nekoliko njihovih modela poput 1019 (odgovor na legendarni Thorens TD124) ili 1229 obilježili su audio svijet 70-ih godina.
Također modeli serije 600 i 700 u 80-ima pružali su puno više za uloženi novac od bilo kojeg konkurenta, a bili su poslovično, njemački kvalitetni, precizni i uz dobru zvučnicu, zaista dobro zvučeći.
Pred sam kraj gramofonske ere i na žalost kraj DUAL-a kakvog znamo, početkom 90-ih DUAL je izbacio perjanicu svoje ponude, model CS 5000.
Bilo je to malo remek djelo koje je kombiniralo tada nespojiva tehnološka rješenja.
Skrivena plivajuća šasija, podesive anti-rezonantne nogice, elegantno oblikovano kužište od punog drveta, te belt drive sa svim svojim prednostima, oplemenjen quartznim upravljanjem, što je najboljem tehničkom rješenju prijenosa dodalo još i savršenu stabilnost vrtnje koja je bila rezervirana samo za direct drive strojeve.
Dodatno, fantastična ručka s mogućnošću podešavanja apsolutno svih parametara, sa originalnim headshelom bila je savršena za prihvat bilo koje zvučnice, a samo funkcioniranje gramofona je uglađenost i preciznost dovelo na razine, do tada neviđene kod DUAL gramofona.
Gramofon je potpuno manualan, ali sa pametnom funkcijom tzv. auto-stop (podizanja ručke na kraju ploče).
Primjerak koji je u ponudi, osim što je u MINT stanju, dodatno je obogaćen novim interkonekt kabelom od čistog srebra terminiranim poznatim NEUTRIK RCA konektorima.
Trenutno je na gramofonu ORTOFON OM10 zvučnica sa originalnom novom OM10 iglom (10ak sati rada).
Originalni gumeni mat 5 mm debljine jedan je od rijetkih kojeg nikako ne želite zamijeniti i savršeno odgovara ovom gramofonu, kako estetski, tako i zvučno.
Uz originalnu dokumentaciju (manual i jamstveni list iz 1990.), ova analogna poslastica ekstremno je rijetka na tržištu 2nd hand uređaja i zaslužuje svoje mjesto u nekom dobrom audio sustavu i lijepoj fonoteci.